Vandet i vores vandløb, søer og i havet er et vigtigt blåt element i de grønne områder. Vandet har oplevelsesmæssig- og rekreativ værdi og er grundlag for plante- og dyrelivet i mange af vores naturområder.
Det blå element i byen kan også bestå af tekniske anlæg til håndtering af regnvand, som derved kan komme til at udgøre en naturværdi. Hertil kommer det usynlige vand, som findes i undergrunden. En del af grundvandsressourcen indgår i kommunens drikkevandsforsyning.
Beskyttelsen af vandmiljøet sker i dag ske efter EU-direktiver, miljølovgivning og i overensstemmelse med vandområdeplanerne.
EU's Vandrammedirektiv tager afsæt i det samlede vandkredsløb, og har dermed skabt helhedstænkning i forhold til beskyttelse af vandmiljøet. Vandrammedirektivet forpligtiger alle EU-landene til at vedtage rammer for beskyttelsen af både overfladevand og grundvand.
Udmøntningen af vandrammedirektivet sker i Danmark via miljømålsloven, naturplaner og vandområdeplanerne, samt tilhørende bekendtgørelser:
Planloven stiller i § 11a, punkt 20, krav om, at kommuneplanen skal indeholde retningslinjer for anvendelsen af vandløb, søer og kystvande. Hvidovre har ingen målsatte vandløb, søer eller kystvande, og er ikke omfattet af krav i forhold til de statslige vandplaner. Kommunen har ikke udarbejdet handleplaner for vandområderne og kommuneplanen indeholder derfor ikke retningslinjer herfor.