8.6 Afledning af regn- og spildevand

Målsætninger

Luk alle
Åbn alle

Når det regner i byområder nedsiver en stor del af nedbøren, der falder på ubefæstede arealer, sådan som det sker uden for byområder. Vandet fra tage, veje og andre befæstede arealer, der udgør en forholdsvis stor del af Hvidovres samlede areal, afledes via overfladen til vores kloaksystem. 

Vi arbejder for, at regn- og spildevand håndteres efter gældende regler og love og så det ikke medfører unødvendig forurening af miljøet eller ulemper for borgere og virksomheder. Det betyder blandt andet, at der skal tages højde for de forandringer i klimaet, vi oplever med hyppigere og mere voldsomme skybrud. 

For at lykkes med vores målsætning skal vi i samarbejde med HOFOR være fremsynede i vores planlægning af spildevandsområdet. Et vigtigt tiltag er, at der reserveres arealer til den nødvendige infrastruktur til afledning og behandling af regn- og spildevand, så den løbende kan udbygges. Aktuelt er den fremtidige udvikling af renseanlægget på Avedøre Holme en presserende opgave i denne forbindelse. 

Derudover har vi også prioriteringer i forhold til kvaliteten af håndteringen af regn- og spildevand. Dels er der et fokus på, at der ikke sker nedsivning af regnvand så det kan skade grundvandskvaliteten. Dels er vi i gang med at undersøge, hvordan et stigende grundvand skal håndteres. Dette er aktuelt, da et højtstående grundvandsspejl kan medføre en række problemer, blandt andet mobilisering af forurening som følge af ændringer i grundvandsspejlet.

Kommunalbestyrelsens målsætninger:

  • Regn- og spildevand skal afledes effektivt og håndteres, så det ikke medfører unødvendig forurening af miljøet eller ulemper for borgere og virksomheder.
  • Regn- og spildevand skal håndteres på en måde, så gældende love, normer og almindelig praksis på området overholdes.
  • Kommunen og forsyningsselskabet skal udvise fremsynethed og god planlægning inden for spildevandsområdet, herunder skal der tages højde for forandringerne i klimaet.
  • Kommunen og forsyningsselskabet skal bidrage til attraktive løsninger, åbenhed og information.
  • Der skal sikres arealer til den nødvendige udbygning af infrastrukturen til afledning og behandling af regn- og spildevand i Hvidovre.
  • Det skal sikres, at nedsivning af regnvand ikke skader grundvandskvaliteten eller medfører problemer med højtstående grundvandsspejl.
  • Det skal sikres, at der ikke sker mobilisering af forurening som følge af ændringer i grundvandsspejlet.

Redegørelse

Luk alle
Åbn alle

Alle varige boliger og virksomheder i Hvidovre har mulighed for at blive sluttet til det offentlige afløbssystem. Langt de fleste boliger har ligeledes pligt til at tilslutte sig det offentlige afløbssystem. Afløbssystemet i Hvidovre er generelt velfungerende og tilstanden er tilfredsstillende. I Hvidovre er det forsyningsselskabet HOFOR, der er ansvarlig for bortledning af regn- og spildevand. HOFOR varetager driften og udbygningen af afløbssystemet. Spildevandet fra Hvidovre renses for kvælstof, fosfor og organisk stof på enten BIOFOS Spildevandscenter Avedøre eller Renseanlæg Damhusåen inden udledning til henholdsvis Køge Bugt eller Damhusåen.

Vi planlægger at udarbejde en ny spildevandsplan til erstatning for den gældende plan fra 2017. I den nye spildevandsplan indgår mål og rammer for kommunens service til borgere og virksomheder i forhold til afledning af vand og for samarbejdet med forsyningsselskabet HOFOR.

Klimaforandringerne, de øgede regnmængder og Statens krav i vandplanerne til tilstanden af vandmiljøet skærper kravene til afløbssystemet. Udbygninger er påkrævede for at undgå problemer med vand, der ikke kan ledes væk, vand der oversvømmer terrænet og belastning af vandmiljøet. Afløbssystemet skal kunne håndtere alle almindelige regnhændelser. Når der er tale om ekstreme regnhændelser, håndteres vandmængderne gennem vores klimatilpasning.

I Hvidovre nedsiver vandet, der falder i haverne, på de grønne områder og på andre ubefæstede arealer. Herudover har omkring 100 enkeltejendomme tilladelse til at nedsive tag- og overfladevand fra deres ejendomme. Mulighederne for nedsivning af vand i Hvidovre er begrænsede, da et forholdsvist tæt lerlag dækker store dele af undergrunden i kommunen. Ligeledes er der et ønske om at beskytte grundvandet mod forurening i områder, hvor der er drikkevandsinteresser.

Allerede inden nedbøren rammer taget/vejen/jordoverfladen, har regndråberne været i kontakt med atmosfæren og kan derfor indeholde forurening. Når nedbøren kommer i kontakt med forskelligartede overflader (tage, tagrender, veje, flisebelægninger, græsarealer mv.), vil regndråberne transportere forskellige potentielt forurenende partikler med sig. Når vandet siver ned igennem jordlagene, vil en del forurening binde sig til planter og jordpartikler, imens andre vil blive transporteret sammen med vandet imod grundvandet, som indvindes til drikkevand.

Der findes to typer systemer til afledning af regn- og spildevand: fælles kloakeret eller separat kloakeret. I et fælles kloakeret system blandes regnvand fra overflader med det spildevand der opstår på baggrund af forbrugernes brug af vand til madlavning, rengøring, bad og toiletskyl samt virksomhedernes brug af vand til produktion. Ved separat kloakering holdes de to typer vand adskilt. I Hvidovre har vi begge slags. Når der kommer store mængder vand i kloakken, f.eks. ved skybrud, kan der ske overløb, hvor forurenet vand udledes.

Hovedstrukturen for afløbssystemet i Hvidovre er angivet på kort 8.6a med markering af de særligt kritiske ledninger. Området øst for Avedøre Havnevej er fælleskloakeret og de vigtigste ledninger er placeret langs Damhusåen, Avedøre Havnevej og Kalveboderne. Størstedelen af spildevandet fra det fælleskloakerede system samles i Damhusåens Pumpestation, hvorefter det pumpes til Renseanlæg Damhusåen. Området vest for Avedøre Havnevej er separatkloakeret og har sin rygrad i Byvej og Avedøre Havnevej. Det ufortyndede spildevand afledes til Avedøre Spildevandscenter på Avedøre Holme.

Derudover består Hvidovres afløbssystem af en række bassiner og pumpestationer. De mest centrale bassiner og pumpestationer i systemet er fremhævet ved større ikoner på kortet. Disse anlæg er typisk knyttet til hovedstrukturen.